Eendagsvlieg Top 10 – Radio 10, 29 februari 2020

 

10. The Rembrandts – I’ll Be There For You

The Rembrandts brachten hun eerste album al in 1990 uit, maar werden pas echt bekend toen ze een grote hit scoorden met I’ll Be There For You. Het nummer werd gebruikt als titelsong voor de serie Friends en zou in eerste instantie niet als single uitgebracht worden. De fans van de serie waren echter zo enthousiast over de aanstekelijke plaat, dat ze vroegen om een volledige versie. De band voegde nog wat onderdelen toe en een hit was geboren!

9. O-Zone – Dragostea Din Tei

Het herkenbare intro van deze eendagsvlieg klinkt iedereen bekend in de oren, maar wat er wordt gezongen, is voor velen een raadsel. Geen wonder, want de Moldavische band O-Zone schreef de tekst in het Roemeens! Verstaanbaar of niet, het nummer werd een grote zomerhit en was in Nederland de bestverkochte plaat van 2004.

8. The Verve – Bitter Sweet Symphony

Zanger Richard Ashcroft was in een neerslachtige bui toen hij de tekst van Bitter Sweet Symphony schreef. Hij realiseerde zich dat geld geen garantie was voor geluk, want you’re a slave to the money, then you die. Toch werd hij ook niet blij toen hij het geld voor zijn hit níet kreeg. Hij had toestemming van The Rolling Stones om het openingsriff te baseren op The Last Time, maar liep door een ingewikkelde constructie toch de inkomsten mis…

7. Kansas – Dust In The Wind

Toen Kansas-gitarist Kerry Livgren zijn gitaaroefeningen deed, hoorde zijn vrouw onmiddellijk hitpotentie in een van de melodieën die hij speelde. Ze stelde voor om er een tekst op te zetten, maar Livgren vond het niet bij de stijl van Kansas passen. Zijn vrouw spoorde hem aan om het tóch te proberen en Livgren besloot een poging te wagen. Miljoenen uitgaven van de single later kunnen we wel stellen dat zijn vrouw gelijk had!

6. A Flock Of Seagulls – The More You Live

A Flock Of Seagulls ontstond in 1979 uit een samenwerking tussen de broers Mike en Ali Score. De Britse new wave-band bracht in hun eerste jaren twee albums uit, maar dat leidde niet tot bekendheid in Nederland. Tot ze in 1984 hun derde album uitbrachten met daarop The More You Live. De plaat besteeg in meerdere landen de hitlijsten en werd ook in Nederland een succes!

5. Alizee – Moi… Lolita

Niet veel mensen kunnen zeggen dat ze op hun zestiende een nummer 1-hit hebben gescoord. De Franse Alizee wel! Ze was nog maar vijftien jaar oud toen ze een talentenjacht in haar thuisland won en werd ontdekt. Nog geen jaar later had ze Moi… Lolita opgenomen en belandde ze met dat nummer bovenaan de hitlijsten. Stoppen op je hoogtepunt kent Alizee niet, want de zangeres heeft inmiddels al acht studioalbums op haar naam staan, maar zo’n grote hit heeft ze nooit meer gehad.

4. Opus – Live Is Life

Om het elfjarig bestaan van Opus te vieren, gaf de band in 1985 een concert voor hun trouwe fans. Tijdens dat concert zouden de muzikanten uit Oostenrijk Live Is Life opnemen, maar dat mislukte omdat de tape vol was. Ze werden gedwongen het nummer in de toegift nog een keer te spelen en opnieuw op te nemen. Geluk bij een ongeluk: de fans waren de tweede keer nóg uitzinniger en zorgden voor een spetterende live-opname!

3. Gotye - Somebody That I Used To Know

Het is alweer negen jaar geleden dat Somebody That I Used To Know non-stop op de radio te horen was. De in België geboren Gotye schreef het nummer in de schuur van zijn ouders, maar al snel bereikte zijn creatie het grote publiek. Zo ook een familie in Brazilië. Zij vonden het intro wel erg veel lijken op Seville van Luiz Bonfá en klaagden Gotye aan voor plagiaat… De zanger gaf toe dat hij het nummer had gesampeld en moest 45% van de inkomsten afstaan.

2. Fiction Factory – Feels Like Heaven

Het Schotse Fiction Factory schreef deze hit in een paar uur, maar vond ‘m instrumentaal nog wat karig. Ze gebruikten daarom twee gettoblasters om een drummachine en baslijn toe te voegen. De plaat werd een bescheiden succes, maar na een paar jaar gingen de bandleden toch hun eigen weg. Zanger Patterson heeft gelukkig geen spijt van zijn periode in de band: “Ik ben liever een one hit wonder dan een no hit wonder”.

1. John Miles - Music

Wat doe jij als je een half uurtje overhebt? John Miles besloot een tekst op papier te zetten en had zo binnen een mum van tijd Music neergepend. In eerste instantie zag hij het nummer als basis voor verschillende singles, maar hij besloot er toch één plaat van te maken. En gelukkig maar, want dat leverde hem zijn eerste (en laatste) hit op! Volgens Alan Parsons, de producer van het nummer, is het een mijlpaal in de geschiedenis van popmuziek.

 

Hitsallertijden