Muziek is zoveel beter gaan klinken met speakers. Door de speakers zijn wij muziek nog intenser gaan ervaren. Voor de mensen die naar concerten of festivals gaan: het moment dat je favoriete band door de speaker heen knalt, voel je dat door je hele lichaam. Maar hoe zijn speakers ontstaan en welke route hebben ze al afgelegd? In dit artikel word je meegenomen in de evolutie van speakers.
Hoe zijn speakers ontstaan?
De speakers, die ook wel luidsprekers worden genoemd, zijn uitgevonden aan het eind van de negentiende eeuw, samen met andere belangrijke uitvindingen zoals de telefoon, fonograaf en grammafoon. In 1875 lukte het Alexander Graham Bell voor het eerst om, uitgaande van een elektrisch signaal, een membraan te laten trillen dat eenvoudige geluiden kon produceren. Thomas Alva Edison werkte in dezelfde periode aan zijn grammofoon, een apparaat waarmee geluid kon worden vastgelegd en later weer afgespeeld. Hij gebruikte een naald om de geluidstrillingen vast te leggen in een groef op een wasrol. De trillingen werden opnieuw hoorbaar gemaakt door de naald, die later de groef volgde. In de loop der tijd werden de logge wasrollen vervangen door platen. De eerste luidspreker was een ontwerp waarbij de naald, die de groef aftastte, direct verbonden was met een membraan die de trilling via de hoorn afgaf aan de lucht.
Hoe werkt een speaker?
Hoe de speaker werkt, heeft alles te maken met hoe je oren trillingen tot zich nemen. Het geluid komt naar je toe als een golf van steeds veranderende luchtdruk die zich verplaatst door luchtdeeltjes in beweging te brengen. Je trommelvlies vangt de trilling op en vibreert dan mee. Je hersenen vertalen de trillingen zodat jij het geluid kunt waarnemen. Het trommelvlies van de luidspreker bestaat uit een membraan dat deze trillingen doorgeeft aan de lucht, zodat jij ze kunt waarnemen.
Eindelijk geluid ervaren op een apparaat
Kun je je voorstellen dat mensen vroeger helemaal verwonderd waren toen ze geluid voor het eerst uit een apparaat hoorden komen? Na de ontdekking van de speakers zorgde dit ervoor dat muziek een nieuwe geluidsbeleving kreeg. Zo kon er muziek worden geluisterd op een fonograaf, de eerste manier voor mensen om muziek te ervaren in hun eigen huis op hun eigen apparaat. Dit evolueerde natuurlijk naar een platenspeler, naar de walkman en vervolgens naar een telefoon.
Audio bij film
Mensen waren in 1927 helemaal van hun voeten geblazen toen er audio onder films kwam. De eerste film met geluid was The Jazz Singer, bijna 100 jaar geleden. Er leven op dit moment nog mensen die dit hebben meegemaakt. Nu, in deze tijd, hebben we al 360 graden geluidsbelevingen in bioscopen en kunnen we het ons niet meer voorstellen dat films geen geluid hadden.
Geluid in deze tijd
In deze tijd is geluid en muziek, en daardoor het gebruik van speakers, niet meer weg te denken. Toch zie je dat het vintage muziek luisteren weer echt terugkomt. Zo is de platenspeler weer erg populair onder veel mensen. Zo kan je een platenspeler kopen bij Bax Music en de ervaring van vroeger weer helemaal (her)beleven.
Het is snel gegaan
De evolutie van de speakers is eigenlijk ontzettend snel gegaan. Als je bedenkt dat het 100 jaar geleden nog allemaal nieuw was en iedereen versteld stond van de nieuwe ontwikkelingen, is het indrukwekkend hoe ver we zijn gekomen. Nu kunnen we ons niet meer voorstellen om zonder te moeten. De muziekervaring is door de speaker een stuk beter geworden. Muziek spreekt tot de ziel, en met een speaker spreekt die nog net wat dieper.