Hebben planten gevoelens? Kunnen ze geluiden horen? Houden ze van muziek? Voor de scepticus is het idee dat planten gevoelens hebben of pijn voelen belachelijk. In de loop der jaren hebben verschillende onderzoeken uitgewezen dat planten kunnen reageren op geluid. Het onderwerp wordt echter nog steeds fel bediscussieerd in wetenschappelijke kringen. Hieronder beschrijven we een aantal van deze onderzoeken en hun bevindingen in detail, samen met de standpunten van de critici, zodat je het bewijs kunt wegen en je eigen conclusies kunt trekken. In dit artikel bespreken we de onderzoeken die het idee ondersteunen dat muziek vijverplanten helpt groeien.
Experimenten van TC Singh
In 1962 experimenteerde Dr. TC Singh, hoofd van de Botanie-afdeling aan de Annamalia University in India, met het effect van muzikale geluiden op de groeisnelheid van planten. Hij ontdekte dat balsemplanten groeiden met een snelheid van 20% in hoogte en 72% in biomassa bij blootstelling aan muziek. Aanvankelijk experimenteerde hij met klassieke muziek. Later experimenteerde hij met ragamuziek (improvisaties op een reeks ritmes en noten) gespeeld op fluit, viool, harmonium en reena, een Indiaas instrument. Hij vond vergelijkbare effecten.
Singh herhaalde het experiment met veldgewassen met een bepaald type raga gespeeld via een grammofoon en luidsprekers. De omvang van de gewassen steeg tot 25 tot 60% boven het regionale gemiddelde. Door zijn verschillende experimenten kwam Singh tot de conclusie dat het geluid van de viool het grootste effect heeft op de plantengroei. Hij experimenteerde ook met de effecten van trillingen veroorzaakt door dansen op blote voeten. Na blootstelling aan dansers die Bharata-Natyam uitvoerden, India’s oudste dansstijl, zonder muzikale begeleiding, bloeiden verschillende bloeiende planten, waaronder petunia’s en goudsbloem, twee weken eerder dan de controle.
Onderzoek van Sir Jagadish Chandra Bose
Sir Jagadish Chandra Bose, een Indiase plantenfysioloog en natuurkundige, heeft een leven lang de verschillende milieureacties van planten onderzocht en bestudeerd. Hij concludeerde dat ze reageren op de houding waarmee ze worden opgevoed. Ook ontdekte hij dat planten gevoelig zijn voor factoren in de externe omgeving, zoals licht, kou, warmte en geluid. Bose documenteerde zijn onderzoek in Response in the Living and Non-Living, gepubliceerd in 1902, en The Nervous Mechanism of Plants, gepubliceerd in 1926.
Om zijn onderzoek uit te voeren, creëerde Bose recorders die extreem kleine bewegingen konden detecteren, zoals het trillen van gewonde planten, en hij vond ook de crescograaf uit, een hulpmiddel dat de groei van planten meet. Uit zijn analyse van de effecten die specifieke omstandigheden hadden op de celmembranen van planten als waterlelies, veronderstelde hij dat ze zowel pijn konden voelen als genegenheid konden begrijpen. Je kunt ervoor kiezen om bij een vijver aanleggen hiermee rekening te houden.
De studies van Luther Burbank
Luther Burbank, een Amerikaanse botanicus en tuinder, bestudeerde hoe planten reageren wanneer ze uit hun natuurlijke habitat worden verwijderd. Hij praatte met zijn planten. Op basis van zijn tuinbouwexperimenten schreef hij ongeveer 20 zintuiglijke waarnemingen toe aan planten. Zijn studies waren geïnspireerd op het werk van Charles Darwin’s The Variation of Animals and Plants under Domestication, gepubliceerd in 1868.