De wens van vele Nederlanders is om het huishouden op orde te hebben. Bijvoorbeeld een goede muziekinstallatie waarop hits afgespeeld kunnen worden verhogen het wooncomfort. Dit betekent dat het huis voorzien moet worden van de nodige maatregelen op het gebied van leefbaarheid. De kachel dient bijvoorbeeld zijn werk te doen, maar het liefst natuurlijk minimaal aangezien de energiekosten momenteel niet te betalen zijn. Een optie hierbij is om isolerende maatregelen te treffen aan de woning. Hiermee bedoelt men dat er gekeken wordt naar de isolatiegraad van de woning. Laten we daarom eens kijken naar hoe jouw woning verbeterd kan worden om zodoende een fijn leefklimaat in huis te realiseren, waarbij de energiekosten minimaal gehouden worden.
Naden en kieren in huis
Het hebben van tocht en vocht in huis is niet comfortabel. Het voelt koud en is ongezond voor je lichaam. Het dichten van kieren, naden en gaten is daarom een vereist stap om te nemen om zodoende te besparen op energie en het comfort in huis te verbeteren. Er kan hierbij gedacht worden aan het plaatsen van tochtstrippen, tochtband, kit of pur-schuim waarmee je de woning helemaal vocht en tochtvrij kunt maken.
Buitenmuren isoleren
Een muur bestaat vaak uit twee rijen stenen met een tussenruimte die gevuld is met isolatiemateriaal. De kwaliteit van het isolatiemateriaal hangt af van hoe oud het isolatiemateriaal is en welke type het is. Ben je niet zeker van de kwaliteit van jouw muren en de isolatie die tussen deze muren bevindt? Laat het dan eens controleren door een expert die door middel van het boren van een gaatje in je muur en een speciale kijker precies kan achterhalen wat de staat van jouw muur is.
Spleten en naden langs muren dienen dicht te worden gemaakt. Deze ontstaan vaak tussen raamkozijnen, vensterbanken, deuren of portieren. Doe dit aan de binnenzijde en buitenzijde van je woning met behulp van kit, pur, kinband of een combinatie van deze materialen.
Dient de gehele muur geïsoleerd te worden dan is het een idee om pir isolatie aan te brengen met behulp van een voorzetwand. Anderzijds kan het opnieuw vullen van je spouwmuur met spouwmuurisolatie ook een idee om te overwegen.
Vloer isoleren
Koude lucht bevindt zich laag aan de grond en dus is de vloer een groot oppervlak waar de kou zich vaak ophoopt. Indien de vloer koud aanvoelt en de tocht via de muren bij de vloer langs omhoog trekt, is het zaak om de vloer onder handen te nemen en deze te isoleren. Dit kan zowel gebeuren door de onderkant van de vloer als de bovenkant van de vloer te isoleren met bijvoorbeeld xps isolatie welke zeer drukbestendig is. Tevens kun je indien je over een diepe kruipruimte beschikt de kruipruimte laten vullen met chips. Houdt er hierbij wel rekening mee dat er voldoende ventilatie aanwezig blijft om schimmels en rotting te voorkomen.
Goede ventilatie in huis
Een huis isoleren zorgt er vaak voor dat er minder ventilatie aanwezig is in huis. Goed ventileren is een must voor ieders gezondheid. Het kost wellicht wat energie, maar het is geen verspilling en dient te gebeuren ten goede van ieders gezondheid. De vuile en vochtige lucht in huis dient namelijk geventileerd te worden om zodoende allergieën, luchtwegproblemen en irritatie van de slijmvliezen te voorkomen. Oude woningen die veel kieren en naden hebben reguleren dit zelf, alleen heb je hierdoor geen controle over de temperatuur in huis wat tijdens de winter tot hoge energiekosten kan leiden en in de zomer tot hoge ongewenste temperaturen kan leiden. Een ventilatiesysteem of ventilatieroosters geven je meer controle over de ventilatiegraad in je woning zonder het verspillen van te veel energie.