Iedereen heeft geld nodig, en een goede financiële situatie. Wanneer je niet beschikt over een goede basis, kan dit leiden tot grote problemen en een verminderd welzijn. Met behulp van bewindvoering kan je jezelf of anderen beschermen. In sommige situaties is bewindvoering de beste oplossing, hoewel het wel een ingrijpende maatregel is. Maar wanneer trek je aan de bel en wat houdt het in?
Wanneer bewindvoering?
In het geval van bijvoorbeeld dementie, een verslaving of een gehandicapt kind, kan bewindvoering aanvragenverstandig zijn. Iemand kan dan zelf niet meer goed de geldzaken regelen. Bewindvoering kun je voor jezelf of een ander aanvragen bij een kantonrechter. Het is dan wel belangrijk dat je een goede en gegronde reden hebt. De complete controle over jouw geld wordt dan uit handen genomen. Een kantonrechter toetst de ernst van de situatie en kan dan beslissen om een bewindvoerder in te schakelen. Hoewel het dus een ingrijpende maatregel is, kijkt er eerst nog wel een rechter naar de situatie.
Controle door de rechter
De bewindvoerder wordt altijd door de rechter gecontroleerd, zodat de bewindvoerder ook daadwerkelijk verstandig omgaat met het geld van iemand anders. Een bewindvoerder kan bijvoorbeeld een budgetplan opstellen, maar ook helpen bij de belastingaangifte, bepaalde toeslagen aanvragen of kwijtschelding van gemeentelijke belastingen aanvragen. Een instelling kan bijvoorbeeld voor een cliënt bewindvoering aanvragen, maar ouders kunnen dit ook doen voor hun kind. Ook kunnen juist kinderen bewindvoering voor ouders aanvragen, bijvoorbeeld in het geval van dementie.
Het budgetplan
Bij het budgetplan kijkt een bewindvoerder naar de inkomsten en uitgaven. De belangrijkste zaken zoals gas, water, elektra, huur, hypotheek en ziektekostenverzekering krijgen voorrang. Mocht er ruimte zijn, kijkt een bewindvoerder ook naar bijvoorbeeld een tv-abonnement of een telefoonabonnement. Het belangrijkste wat een bewindvoerder doet, is zorgen voor een stabiele financiële situatie. Het verschilt daarom ook van schuldsanering, omdat bij schuldsanering de schulden afgelost moeten worden. Wanneer de financiële basis op orde is, kan een bewindvoerder wel hulp bieden bij het aflossen van schulden.
Bewind in Rotterdam
Bewindvoering Rotterdam helpt inwoners van Rotterdam om weer grip te krijgen op de financiële situatie. Er zijn in Rotterdam zo’n 6000 mensen die onder bewind staan. Dit komt omdat problematieke schulden sinds 2014 ook kunnen zorgen voor bewindvoering. Hans en Marleen willen de Rotterdammers die onder bewind staan zo goed mogelijk ondersteunen. Zij willen hun kennis en ervaring inzetten voor de kwetsbare en/of hulpbehoevende mensen in de samenleving. Ook in andere regio’s zijn er bewindvoerders te vinden. Kijk op het internet bij de brancheverenigingen voor bewindvoerders zoals het NBBI, Horus of NBPB. Deze bewindvoerders voldoen allemaal aan speciale kwaliteitseisen.